Facebook'ta Paylaş

21 Ekim 2011 Cuma

İş başvurusu ve CV hazırlamanın ipuçları




Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler 2. sınıf öğrencileri iş başvurusu ve CV hazırlama konularında düzenlenen seminere katıldı. Uzmanlar öğrencilere iş başvurularında yapmaları gereken kuralları anlattı.


Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Özlem Göksel Berkdemir'in öncülüğünde Halkla İlişkiler 2. sınıf öğrencileri “İnsan Kaynakları ve İş Yaşamını Hazırlık” konulu seminere katıldı. Çerkezköy Meslek Yüksekokulu'nun Konservatuar Salonu'nda önceki gün gerçekleştirilen seminerde B/S/H İnsan Kaynakları departmanının iş geliştirme uzmanları Ceyhun Özgen, Derya Çelik ve Alper Polatoğlu, öğrencilere nasıl CV hazırlamaları gerektiği, iyi bir CV’de bulunması gereken bilgiler ve iş görüşmesine çağırıldıklarında özen göstermeleri gereken noktalar hakkında ipuçları verdiler.

İK'DE CV'NİN ÖNEMİ ANLATILDI
BSH İnsan Kaynakları İşe Alım Uzmanları Alper Polatoğlu ve Derya Çelik, başvuru yapacakların CV hazırlarken bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerektiğini belirttiler. Uzmanların kendileri için CV’lerin çok büyük önem arzettiğini, CV’lerin bir nevi kimlik olduğunu ve iyi hazırlanmış bir CV’nin adayların İnsan Kaynakları (İK) ekipleriyle yüz yüze bir görüşme fırsatı yakalamalarına olanak sağlayacağını ifade ettiler.

İYİ BİR CV NASIL HAZIRLANIR?
İK Uzmanları iyi bir CV’de kesinlikle fotoğraf, ad-soyad, doğum tarihi-yeri, iletişim bilgileri, adres, mail, tecrübeler, yeterlilikler, sağlık bilgileri, medeni durum, kariyer hedefi, cinsiyet, askerlik ve referans bilgilerinin bulunması gerektiğini belirttiler. CV’lerin, aslında kişilerin kendilerini pazarlamada kullandıkları bir araç olduğuna değinen uzmanlar, adayların CV hazırlarken hayat hikayelerini değil bireysel özelliklerini maddeler halinde yazmaları gerektiğinin altını çizdi. CV’lerde dikkat edilen iki nokta olduğunu belirten uzmanlar, bunlardan birincisinin adayın söz konusu işi başarıp başaramayacağını anlamak, ikincisinin ise adayın firmaya uyum sağlayıp sağlayamayacağını anlamak olduğunu vurguladı.
Ayrıca adayların CV hazırlarken, yazdıkları bilgilerinin doğruluğunun üzerinde de duran İK uzmanları, sayfa biçiminin de çok önemli olduğuna dikkat çekti.

KENDİNİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİN
Teknolojiyle birlikte gelişen şirketlerin, bu gelişime paralel olarak çalışanlarının da aynı düzeyde gelişme göstermelerini beklediklerini söyleyen uzmanlar, öğrencilere sürekli bir şeyler öğrenme arzusu içinde olmaları gerektiğini, bilgisayar, yabancı dil, eğitim paketleri gibi konuların yanında kişinin sosyal hayatında da kendini geliştirmesi gerektiğini belirttiler.
İlk bakışta iş başvurusunda gereksiz gibi görünen “hobileriniz” başlıklı soruda, kişinin kendini işi dışındaki alanlarda da geliştirip geliştiremediğini ölçtüklerini belirten uzmanlar, adayların iş konusunda olduğu kadar sosyal hayatta da kendilerini geliştirmenin önemi üzerinde durdular.

“ABARTILI GİYİNMEYİN, GÜLERYÜZLÜ OLUN”
Çelik ve Polatoğlu, seminerin sonunda iyi bir CV hazırlayan adayların özelliklerinin uygun bulunması halinde çağırılacakları mülakatın çok önemli olduğunu, mülakatta da dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu belirttiler. Mülakata gidecek olan erkek adayların saç ve sakallarının düzgün olması, kılık kıyafetin kurumun yapısına uygun olması, parlak kıyafetler giymemeleri ve küpe-piercing gibi takılar takmamaları gerektiğini; bayan adayların ise yırtık kot, aşırı mini etek giymekten kaçınmaları ve aynı şekilde aşırı makyaj yapmamaları gerektiğini söyleyen uzmanlar, adayların mülakata gitmeden önce muhakkak görüşme yapacakları firma hakkında ön bilgi edinmeleri gerektiğinin altını çizdiler. Uzmanlar, adayların mülakat esnasında beden dillerini çok iyi kullanmaları gerektiğini, heyecanlarını kontrol etmeleri gerektiğini ve güler yüzlü ve akıcı bir şekilde konuşmaları gerektiğini belirttiler. Uzmanlar seminerin sonunda geleceğin iş adayları olan öğrencilere de okul ve iş hayatlarında başarılar dilediler.
Haber Kaynağı: Çerkezköy Haber Gazetesi

0 yorum:

Yorum Gönder