Facebook'ta Paylaş

23 Temmuz 2009 Perşembe

Tekstil Teknolojisi

Tekstil sektörü bugün ülkemizin en yüksek sayıda istihdam sağlayan sektörüdür. Sektör çok geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir. “Tekstil Teknolojisi Programı” da, tekstil sektöründe farklı çalışma alanlarına ara eleman yetiştirir. Bunlar arasında özellikle iplikhaneler, dokuma, terbiye ve konfeksiyon işletmeleri sayılabilir. Bunların yanı sıra dericilik ve gelişmekte olan tekstil makinaları sektörleri ile bağımsız tekstil laboratuvarlarını da (ITS, KOSGEB) çalışma alanlarına ekleyebiliriz.

“Tekstil Teknolojisi Programı” dahilinde temel bilim derslerinin yanında, “Tekstil Teknolojisi” alan dersleri ve “Teknolojinin Bilimsel İlkeleri”, “Sistem Analizi”, “İşletme Yönetimi”, “İş ve Zaman Etüdü” gibi bilim dersleri zorunlu dersler kapsamında; “Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik” ve “Güzel Sanatlar” gibi sosyal içerikli dersler ile tekstil alanında “Renk Bilgisi ve Ölçümü”, “Kumaş Analizi”, “Girişimcilik” gibi alan dersleri de seçmeli dersler kapsamında sunulmaktadır.

Programın mezunları, işletmelerde teknisyen, memur, laborant gibi pozisyonlarda pek çok departmanda istihdam edilirler. Bu bölümün mezunları:

* Tekstil işletmelerinde çeşitli alt/orta kademe yöneticilik pozisyonlarında çalışırlar.
* Orta kademe yöneticilerle işçiler arasında iletişimi sağlarlar.
* İşletmede günlük iş ve programların takibini yaparlar ve programların makinalara uygulanmasını sağlarlar.
* Laboratuvarlarda testlerin yapılmasından ve raporlanmasından sorumlu olurlar.
* Kalite Kontrol departmanlarında kontrolcu yada departman sorumlusu olarak çalışırlar.
* Planlama departmanlarında planlama memuru olarak görev alırlar.
* Ürün Geliştirme departmanlarında numunelerin yürütülmesinden sorumlu olurlar.

Tekstil sektörü ülkemizde daha uzun yıllar önemini sürdüreceği için tekstil programları ve mezunları da aynı çerçevede önemini yitirmeyecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder