Facebook'ta Paylaş

23 Temmuz 2009 Perşembe

Lojistik Programı (İ.Ö.)

Uluslararası ticaretin artarak küreselleşmesi, ortak pazara girme çabaları kara-hava-deniz yolları ulaşımında ve şirketlere sağlanan lojistik hizmetlerinde artışa neden olmuştur. Bu konuda hizmet veren şirketlerin hizmet kalitelerini ve standartlarını yükseltmeleri kaçınılmazdır. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar ürün ve hizmetlerin ve bunlarla ilgili her türlü bilgi akışının verimli olarak planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesidir.

Tüm bu özelliklerin sağlanması için de nitelikli orta ve üst düzey elemanlara ihtiyaç vardır. Bu bölümün amacı da, lojistik ve taşımacılık sektörü ile üretici ve ticari işletmelerin lojistik konularının yönetimi için insangücü yetiştirmektir. Sektörün bu konuda yetişmiş insan gücüne ihtiyacı vardır. Ayrıca yasal bir düzenleme ile, taşıma ve lojistik faaliyetlerde bulunan kuruluşların, ihtisas diplomalı yöneticiler tarafından yönetilmeleri zorunluluğu getirilmiştir.
Bölüm programının disiplinler arası niteliği vardır. Öğrenciler ilk yıl, mesleki bilgilere temel oluşturacak genel işletme ve ticari bilgiler eğitimi alırlar. Yaz aylarında ise mesleki bilgilerinin uygulama alanında pekiştirilmesine olanak tanıyan staj zorunlulukları vardır.



Lisans Tamamlama (Dikey Geçiş)
Programı tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ÖSYM'nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, tercih ettikleri programlarına uygun bir lisans programına kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Bu programlarda uygulanan intibak ve dört yarıyıllık Lisans tamamlama eğitiminden sonra, lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans ProgramlarıLojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, İşletme (AÖF), İktisat (AÖF), Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (AÖF).


Mezunların Alacağı Ünvanlar ve Çalışabilecekleri Alanlar
Mezunlarımız üretim ve hizmet firmalarının lojistik, satın alma, tedarik zinciri planlama, üretim ve pazarlama bölümlerinde; perakende işletmelerinde satın alma ve dağıtım bölümlerinde çalışabilecekleri gibi şirketlere dışarıdan destek sunan lojistik firmalarında da çalışabilir, şirketler arasında aracılık rolleri üstlenebilir ve danışmanlık yapabilir, kendi şirketlerini kurarak piyasaya bağımsız olarak girebilirler. Her türlü insan ve ürün taşımacılığı yapan hava, kara deniz ve demiryolu firmalarında, hava alanlarında, limanlarda, kargo işletmelerinde görev alabilirler.

1 yorum:

helin dedi ki...

slm arkadaslar ben lojistik iö. kazandim ama yurt nasi ögrenim nasi saat kacakadar ders var yutda yerlesemezsem ne oluyo bölgede özel yurt varmi bi bilen vardim etsin nolur.

Yorum Gönder